Despre noi

Cenalul literar Panait Istrati al Bibliotecii Judeţene Panait Istrati Brăila a luat fiinţă în anul 2008. El vine după mai multe încercări cenacliste desfăşurate în Brăila. Astfel în perioada 1949 – 1969 a existat un Cenaclul Hristo Botev iar  între 1969-1989 un Cenaclu Mihu Dragomir. Din 1985 a existat un cenaclu Panait Istrati al Uniunii Scriitorilor din România. Şedinţe sporadice au avut loc în perioada 1997-2002 iar între 2002-2007 Cenaclul s-a numit Mihai Sebastian.

S-au scos mai multe cărţi de către editurile bibliotecii cu creaţii ale mebrilor cenaclului. Astfel a apărut Din vadurile Chiralinei : Antologie de literatură contemporană brăileană în 2005, la Editura ExLibris iar, volumul Poezie si proza la Dunărea de Jos care a cuprins creaţiile a 45 de poeţi şi prozatori din Brăila şi Galaţi a apărut în 2008 la aceeaşi Editură, ExLibris a Bibliotecii Judeţene Panait Istrati.

Pentru a menţine ştafeta înaintaşilor în 2015 a apărut la Editura Proilavia din Brăila (editura actuală a bibliotecii judeţene) un volum intitulat Poeţii în Cetate unde au fost incluşi poeţii din actualul Cenaclu Panait Istrati.

Trebuiesc amintiți și secretarii care au marcat existența cenaclului nostru. Primul și cel mai longeviv a fost domnul Aurel Furtună de numele căruia s-au legat ședințele din perioada 2008-2015 . Al doilea, Dan Bistricean, ar fi trebuit să conducă ședințele din 2016 dar în fapt de ele s-a ocupat tot primul. Prin ieșirea la pensie a domnului Furtună acest rol de secretar a fost preluat, din ianuarie 2017, de Mihai Vintilă.

Cenaclul în actuala formulă este legat de biblioteca judeţeană cu acelaşi nume care îl patronează. Şedinţele se ţin de regulă în ultima vineri a fiecărei luni, la ora 17, în Sala Fănuş Neagu de la etajul al III-lea al bibliotecii. Participă la şedinţe cca 10-15 membri. Cenaclul Panait Istrati promovează creaţia literară locală şi dezbaterile culturale.